tirsdag 24. august 2010

Dette er Bipper!



Diskusjonene om Bipper som overvåkingstjeneste som har funnet vei til sosiale og tradisjonelle medier de siste to ukene, har utvilsomt vært interessante og lærerike. Folk spør seg selv og andre: 
  • Hva er overvåking og i hvilken grad skal foreldrene ha kontroll over sin barns bruk av mobil? 
  • Skal foreldrene egentlig ha kontroll over noe? Snakk om grenser, sier noen, men stol på at de følges!
  • Har ikke barna en rett til privatliv uten innblanding? 
Dette er prinsippelle definisjonsspørsmål som fenger alt fra bloggere til journaliser til twitrere, men også lesere som trives best i observatørrollen. Typisk er det de som har sterke meninger mot noe som engasjerer seg i debattene, mens jeg daglig mottar mail og henvendelser fra foreldre som sier at "Endelig! Dette har vi ventet på".

Bipper - verdens dårligste overvåkingsløsning
 
Mange av artiklene rundt Bipper har omhandlet at vi gir foreldre mulighet til å overvåke ungene sine. Dersom dette stemmer, har jeg nok utviklet den dårligste overvåkingstjenesten i verden. Rett og slett fordi formålet aldri har vært å overvåke noen, men derimot å gi foreldre et verktøy for sette grenser for barnets mobiltelefon. 

Ulike former for webfiltre har lenge vært på markedet, men løsninger som gir foreldre mulighet til å engasjere seg aktivt i barnets mobilhverdag (uten å snoke i mobilens historikk) har ikke vært tilgjengelig. 

Det er ikke lett å være mamma og pappa i dag . . .

i en verden som blir mer og mer grenseløs. Å ha mulighet til å faktisk definere rammer eller grenser, mener jeg derfor blir viktigere og viktigere. Jeg følte i alle fall på et stort behov for noe selv da min eldste ble skolejente for noen år tilbake, for for meg var det ikke et spørsmål om mobil eller ikke mobil, men om ikke mobil eller en begrenset mobil. Jeg følte det var feil å gi min unge datter en voksen åpen mobil, men noe alternativ fantes ikke. Løsningen ble rett og slett å utvikle det jeg og de fleste foreldrene rundt meg savnet selv. Og fotfølging av ungene på kart er definitivt ikke det!

Så hva er Bipper?

Bipper er en trygghetsløsning for de yngstes mobiltelefoner. Enkelt fortalt er det en tjeneste som lar foreldre definere rammer som barna kan operere innenfor. Ikke ulikt det vi foreldre gjør på de fleste andre områder i livet; vi setter grenser og rammer i forhold til hvor ungene våre får oppholde seg, når de må legge seg, hvor mange de får ha på besøk, hva de skal spise og så videre. Rammer - og stadig utvidelse av grensene etterhvert som vi ble eldre - var en del av vår egen oppvekst, og bør vel være en del av våre egne barns oppvekst. Det er bare det at å sette digitale rammer ikke er så lett... De er i alle fall i liten grad etterprøvbare (slik de fleste andre rammer og grenser vi setter er).  

Det er der Bipper kommer inn - vi gir foreldre mulighet til å definere noen slike digitale rammer i forhold til mobiltelefonen. Med Bipper kan foreldre, fortrinnsvis de med barneskolebarn, gjennom en personlig administrasjonsside på nettet definere hvordan barnet kan bruke mobiltelefonen sin:
  • HVEM barna kan kommunisere med
  • NÅR PÅ DØGNET mobilen kan brukes 
  • HVOR MYE mobilen kan brukes per uke 
Det mulig å sette andre grenser for venner enn for den nærmeste familien!

I tillegg til BipperGrenser (tjenesten som elementene over ligger under) tilbyr Bipper en TRYGGHETSALARM (BipperTrygghet) som enkelt kan aktiveres av barnet selv dersom noe skulle skje. Opptil fem personer foreldrene har valgt blir da oppringt, og mobilen  slutter ikke å ringe selv om barnet legger på. Alle 'trygghetskontaktene' får også tilsendt en tekstmelding med beskjed om at alarmen er utløst og med link til et kart som forteller i hvilket område barnet befinner seg.

Bipper omfatter også en LOKALISERINGSTJENESTE. Maksimalt 20 ganger per måned og maks tre ganger per dag kan foreldre ved behov posisjonere mobiltelefonen til barnet. Dette kan eksempelvis være hensiktsmessig dersom man ikke finner barnet og er utrygg, eller dersom man ikke finner mobilen (akkurat det å finne igjen mobilen har jeg benyttet meg av noen ganger....). Sikkerhet og trygghet er stikkord. Ikke overvåking.  

Dersom bekymrede foreldre benytter seg av funksjonen, vil det ikke være uten at barnet vet  det. Han eller hun vil motta en tekstmelding for hvert eneste søk. Overvåking er tradisjonelt forbundet at den som overvåkes ikke selv er klar over det eller ikke har gitt sitt samtykke, derfor blir det feil å kalle en såpass moderat tjeneste som det Bipper tilbyr, for en ”overvåkingstjeneste”. Dersom noen skulle ønske å overvåke bevegelsene til sitt barn - eller noen andre for den saks skyld - er definitivt ikke Bipper tingen!

Er lokalisering noe nytt?
Nei definitivt ikke! Sensasjonsorienterte journalister kan fort skape inntrykk av at lokaliseringstjeneste på mobil er et nytt fenomen. Dette er ikke riktig. Lokaliseringstjenester på mobil har eksistert i omlag ti år, og Bipper er ikke engang den første som tilbyr dette i Norge.  Den første lokaliseringstjenesten her hjemme ble lansert så langt tilbake som i 2002. Det som skiller Bipper fra de andre, er at vår funksjon er mer begrenset. 
  • Med Bipper er det ikke mulighet til å lokalisere så mye man ønsker
  • Det er ikke mulig å skjule lokaliseringen for personen som posisjoneres
  • Det er heller ikke mulighet å bygge opp store nettverk av personer som kan lokalisere andre
Det eksploderer!

Brukt på riktig måte er lokalisering en super tjeneste som oppleves å gi bedre trygghet for både voksne og barn. Undersøkelser - både nasjonalt og internasjonalt - viser også at svært mange foreldre ønsker å kunne lokalisere barna sine.

De lokaliseringstjenestene jeg fant på markedet var i stor grad ganske ekstreme - eller overvåkende om du vil kalle det det. Det skulle ikke mange timer med undersøkelser til før det ble svært tydelig at lokaliseringstjenester kommer til å eksplodere internasjonalt. Det var i 2008, og halvveis i 2010 ser vi at Facebook nå snart implementerer lokalisering i sin tjeneste som 60 % av norges befolkning bruker. Når denne tas i bruk her i landet så kan en ikke si noe annet enn at lokaliseringstjenester har eksplodert!

Men hvorfor tilby lokalisering i det hele tatt? 
 
Midt oppe i et virvar av lokaliseringstjenester - både de som alt eksisterer og de som kommer til å komme - ønsket jeg å tilby et enkelt lokaliseringsprodukt som var spesialutviklet nettopp for den sjeldne gangen mamma'er og pappa'er er utrygge og har behov for å lokalisere barnet ditt. Hvis ikke et slikt produkt kom på markedet var jeg redd for nettopp det at overvåkingsløsninger og nettverksløsninger ville få fotfeste i Norge. Jeg opplevde selv et behov for å kunne lokalisere de gangene jeg løp fortvilet rundt og lette, men ønsket ikke noen av de tjenestene jeg fant... 

I en digital tidsalder der arenaene er mange og ofte uoversiktlige, har foreldre et større behov enn noen gang tidligere for å sette trygge rammer for sine barn. Innenfor rammene gir man gjerne fritt spillerom. Dette ønsker Bipper å bidra til!

5 kommentarer:

Virrvarr sa...

Hei!

Kult med svarinnlegg/innspill - jeg lenker dette opp til bloggen og skriver et oppsummeringsinnlegg senere. Kult om du lenker til diskusjonene på twitter/bloggen min/andre steder også - så leserne finner hverandre (c;

BipperSilje sa...

Følger oppfordringen! Bipper diskuteres hos Virrvarr her:

http://www.virrvarr.net/blog/2010/08/24/bipper/

Prinsesse Lea sa...

Det er ikke lokaliseringsbiten jeg har reagert på med denne tjenesten. Heller enn å ha kontroll over mitt barns mobilbruk, vil jeg at det skal lære å forstå og tenke selv i forhold til farer og grenser ved mobilbruk. Er ikke barnet gammelt nok til det, er det heller ikke gammelt nok til å få mobil. Selv har jeg ingen barn, men jeg jobber med rundt hundre i uka som teaterlærer og regissør, og jeg ser at de små klarer seg helt fint uten mobil; en niåring skrøt til og med av å være den i klassen som ikke hadde mobil.

Snakk om grenser, men stol på at de blir fulgt, skriver du. Vel, hvis jeg ikke kan stole på at de blir fulgt uten at jeg fører kontroll med det, mener jeg at jeg har et langt større problem enn hva barnet mitt finner på med telefonen.

Vi klarte å snike oss unna; kontakte hverandre nattestid, møte nye, fremmede, litt for voksne mennesker og skaffe porno i min analoge ungdom også. Det ga oss, mener jeg, helt nødvendige erfaringer, og jeg lærte virkelig noe av å komme hjem til en gråtende mamma en time etter innetid.

Og hvis jeg hadde blitt fratatt muligheten til de hemmelige telefonsamtalene nattestid med kjæresten min som tenåring (jeg tror nok mamma ville satt en sperre på dem om hun fikk valget) tror jeg faktisk jeg ville endt opp helt annerledes.

Hverdagen til de barna jeg jobber med hver dag ER annerledes enn min var i deres alder. Men mye av det er på overflaten. Og jeg ser mange fornuftige, kloke barn som kanskje prøver ut grenser og muligheter, men som også gjør erfaringer og lærer nyttige ting på det som er ganske ufarlige måter for dem som er utstyrt med litt sunt vett hjemmefra.

Jeg tviler ikke på at intensjonene bak produktet er av de aller beste, men selv legger jeg nok en litt annen mening enn deg bak det å akseptere vår nye, digitale hverdag. :)

Anonym sa...

Uten at jeg kjenne Bipper 100 prosent (har kun lest det som er skrevet i bolggen over), så må jeg si at jeg synes Bipper virker som et kjempebra produkt.

Jeg har jobbet som kundeansvarlig i Telenor fra 2006 til aug 2010, og nesten hver dag opplevde jeg at kunder ringte inn og hadde spørsmål rund spesielt databruk og innholdstjenester. Barn med mobil skjønner ikke alltid hva de begir seg ut på når de surfer på nett, bestiller ringetoner, spill o.l. Og før foreldre får opp øynene for dette er ofte skaden skjedd, og mange, mange tusen kroner kan være tapt. Med Bipper virker det som om man må ta et mer aktiv standpunkt til disse tingene.

Jeg har heller ikke barn, og jeg er vokst opp under meget fri oppdragelse under ansvar. Men tidene har forandret seg fra da jeg var ung, ca midt på 80-tallet, og barn blir påvirket av så utrolig mye mer nå enn da. Jeg ville nok aldri ha blitt den faren som satt og sjekket hvor barnet mitt var, hvem det var ringt til, hva som var blitt skrevet i sms'er, når på døgnet det var ringt osv, men jeg ville ha følt en stor trygghet i å vite at jeg hadde muligheten til det hvis det skulle være noe.

Nå skal jeg ikke dra min gamle arbeidsgiver så mye inn i denne diskusjonen, men jeg ble oppriktig glad da vi kunne sperre for bruk av innholdstjenester, sperre mot teletorg, mobbefilter og flere ting. Og det er med stor glede jeg ser at mobiloperatørene tar dette på alvor.

Jeg sier "Stå på" til alle operatører som gjør at både barn og voksne kan få en tryggere og bedre mobilhverdag :-)

Ann kristiin Rognstad sa...

Hei :O)
Jeg er kanskje litt treg men oppdaget Bipper kun for et par dager siden.
Jeg må si at dette er genialt. Vi har ei jente på 9år med epilesi og dette vil kunne gi henne en helt ny frihet. Hun vil kunne være ute med venner uten tilsyn av en voksen hele tiden.I utgangspunket har vi en regel på at barna skal være fylt 10år før mobil men vi har valgt og gi etter for dette barnet. ( Har 3 større barn som bipper ikke er aktuell for)Jeg mener at hvis bipper blir brukt til det formålet det er tenkt så er det genialt.
Så velkommen til vår familie bipper,du er bestilt ;O)

Kort om meg

32 år. Lykkelig gift. Mamma til tre barn. Gründer av Bipper. Evig idealist. Alltid i brann. Stort sett lykkelig og full av energi.